/Najbolj pogosta spletna grožnja je…

Najbolj pogosta spletna grožnja je…

Največ uporabnikov svetovnega spleta se okuži z izsiljevalskimi škodljivimi programskimi kodami!Največ uporabnikov svetovnega spleta se okuži z izsiljevalskimi škodljivimi programskimi kodami!

Europol (gencija Evropske unije za sodelovanje na področju preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj) je razkrila poročilo o delovanju organiziranega spletnega kriminala na svetovnem spletu v Evropski uniji. Poročilo razkriva, da je v letu 2018 najbolj pogosta in najbolj razširjena zlonamerna koda dejansko izsiljevalska, hkrati pa je tudi ena izmed najbolj nevarnih. Tu gre za posebno vrsto škodljivega programja, ki je naloženo na računalnik brez vednosti uporabnika, ko pa se ta aktivira, se vsi ključni podatki uporabniki zašifrirajo. Takoj za tem uporabnik prejme zahtevo od izsiljevalca za plačilo odkupnine (običajno v digitalni valuti bitcoin) v zameno za dešifriranje datotek na računalniku.

V letošnjem letu se je na območju Evropske unije močno povečalo tudi število napadov, ki so usmerjeni kraji podatkov zaupne narave. Nov trend v kibernetskem kriminalu pa je postala »rudarstvo« kriptovalut brez vednosti uporabnika. Pri tem je zanimivo tudi to, da je bilo slabih 73 odstotkov napadov bilo izvedenih iz svetovnega spleta, 28 odstotkov napadov pa je bilo izvedenih znotraj podjetja. Pri tem pa spletni kriminalci uporabljajo predvsem socialni inženiring in neželeno elektronsko pošto.

Ker povrnitev datotek brez plačila odkupnine ni mogoča in ker vam kraja podatkov lahko pošteno zagreni življenje, vam priporočamo dodatno previdnost pri odpiranju datotek, ki jih prejmete s strani neznanih pošiljateljev, še posebej, če gre za datoteke PDF ali dokumente pisarniškega paketa Microsoft Office. Če ni potrebe, da bi neko datoteko odprli, nanjo preprosto ne klikajte. Poleg tega poskrbite za varnostno kopiranje datotek v oblak (enkrat na dan) ali zunanji pomnilniški nosilec. Tam bodo vaše datoteke precej varnejše pred okužbami in čim prej posodobite vaš operacijski sistem Windows, če tega že dalj časa niste storili.